Icoon FrontForce

25 jaar hechte samenwerking tussen RRP en FrontForce

“De jarenlange samenwerking met FrontForce heeft geleid tot een uiterst stabiel en betrouwbaar redundant SCADA systeem, zeer belangrijk voor een betrouwbare en veilige 24/7 bedrijfsvoering.”

Frank Schroën, Manager Operations bij RRP

Rotterdam Rijn Pijpleiding Maatschappij (RRP) werd opgericht in 1958 voor het transport van ruwe olie van Rotterdam naar raffinaderijen in het westen van Duitsland. Op dit moment is RRP eigenaar en operator van twee ondergrondse buisleidingsystemen met een totale lengte van 457 km.

RRP koos in 1997 voor een SCADA of monitoringssysteem van FrontForce. Het systeem zorgt voor het veilige en gecontroleerde transport van ruwe olie. Hiermee leveren we bewijs van kwalitatieve en duurzame oplossingen in een bedrijf kritische omgeving.

Met behulp van pompen wordt druk gecreëerd, waardoor vloeistoffen stromen van Rotterdam naar Venlo en vandaar verder naar de raffinaderijen in Duitsland. De unieke eigenschap van hun dienstverlening is dat het volledige pijpleidingsstelsel onzichtbaar aanwezig is. U ziet, hoort, ruikt of voelt het niet en dat terwijl er continu vervoerd wordt. Dit transport via het pijpleidingsstelsel is de meest ecologische manier van transport en haalt ca. 1.000.000 vrachtwagens per jaar uit het verkeer.

Het ruwe olie systeem heeft een transportcapaciteit van +/- 25 miljoen ton per jaar. Het productensysteem heeft een capaciteit van +/- 10 miljoen ton per jaar. RRP kan ruwe olie innemen van de grote tankterminals in de Botlek, Europoort en op de Maasvlakte in Rotterdam. De ruwe olie wordt vervolgens verpompt naar Venlo, waar RRP tevens een tankterminal heeft. Van daaruit wordt de ruwe olie verpompt naar de Duitse raffinaderijen in Gelsenkirchen en Keulen.

Op de tankterminal van Venlo is het systeem volledig operationeel ter besturing en bewaking van de pijpleidingen. De permanente bediening gebeurt op 6 volledig uitgeruste operator workstations. In het systeem integreerden we een volledig alarmeringssysteem voor alarmdispatching.

Als centraal SCADA systeem zetten we RTAP in. Dit is een objectgeoriënteerd realtime systeem met alle typische SCADA functionaliteiten zoals alarmering, visualisering, trending, …

Alle SCADA systemen en verschillende Siemens PLC’s zijn volledig redundant wat de beschikbaarheid en de veiligheid van de pijpleiding maximaal garandeert.

Deze kritische infrastructuur valt onder de Duitse BSI regelgeving. BSI staat voor Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik. We verzekeren maximale veiligheidsmaatregelen om cyberaanvallen te voorkomen. Daarnaast heeft RRP een meldingsplicht aan de Duitse nationale autoriteiten voor cyberveiligheid. Voor de Cyber Security maken we gebruik van de volledige OT security set van Industrial Defender. Alle apparatuur en het gehele netwerk wordt continu gemonitord, bewaakt en anomalieën worden direct gerapporteerd.

Rond het basis SCADA systeem heen zijn een aantal lekdetectie modules geïntegreerd die de pijpleiding actief bewaken en die lekken detecteren. Deze modules voorspellen bovendien een heel nauwkeurige plaatsbepaling van een potentieel lek in verschillende bedrijfstoestanden.

Voor een demonstratie van onze SCADA- of monitoringsystemen, neem gerust vrijblijvend contact op.