Icoon FrontForce

De goedkoopste energie dankzij de V-test®. Op maat ontwikkeld door FrontForce.

Al maanden aan een stuk gaat onze energiefactuur in stijgende lijn. Zo wordt het voor elk huishouden belangrijker om alle mogelijke energiecontracten duidelijk te kunnen vergelijken, en een leverancier op jouw maat te kiezen. Daar is de nieuwe V-test® van de VREG ideaal voor. FrontForce ontwikkelde deze helemaal op maat voor de Vlaamse Regulator van de Electriciteits- en Gasmarkt (VREG).

Al maanden aan een stuk gaat onze energiefactuur in stijgende lijn. Zo wordt het voor elk huishouden belangrijker om alle mogelijke energiecontracten duidelijk te kunnen vergelijken. Daar is de nieuwe V-test® van de VREG ideaal voor. FrontForce ontwikkelde deze helemaal op maat voor de Vlaamse Regulator van de Electriciteits- en Gasmarkt (VREG).

Sylvie Westyn en Han Weyn van FrontForce vertellen meer over de ontwikkeling van de nieuwe V-test® van de VREG.

Op tijd én binnen budget afgeleverd

Hoe werkt de V-test®?

Han Weyn: “Gebruikers kunnen met de V-test® kijken welk energiecontract best bij hen past. Daarvoor geef je onder andere je woonplaats en je verbruiksgegevens in en je krijgt een handige lijst van gas- en elektriciteitsleveranciers en hun prijzen.”

“Daarnaast zijn er nog twee onderdelen van het systeem die ‘verborgen’ zijn voor gewone gebruikers. Enerzijds is er het deel voor de leveranciers: zij kunnen op elk moment hun prijzen ingeven en simuleren of die prijzen wel correct weergegeven worden in de V-test®, alsook hun nieuwe producten modelleren. Want alle prijzen en producten worden ingegeven door de leveranciers zelf – dat is een groot voordeel voor de VREG, die het niet meer zelf hoeft te doen!”

“Anderzijds is er nog het deel van de tool dat enkel de VREG gebruikt: zij moeten natuurlijk de cijfers van de leveranciers kunnen controleren en het platform beheren.”

Een tool zoals de V-test® ontwikkelen vergt ongetwijfeld heel wat tijd en inzet. Hoe heeft FrontForce die ontwikkeling aangepakt?

Sylvie Westyn: “Er bestond al een eerdere versie van de V-test®, maar wij hebben onze eigen V-test® helemaal van nul gebouwd. Alles is from scratch gebouwd. Daarbij was het eerste doel om de eerdere tool te evenaren in z’n functionaliteit, maar op een gebruiksvriendelijkere en vlottere manier. Daarna kunnen altijd bouwblokken en modules toegevoegd worden. Wat nu ook regelmatig gebeurt.”

Han: “Eén van de belangrijkste zaken was natuurlijk de vraag ‘wat hebben gebruikers nodig in onze test?’. Daarom hebben we heel uitgebreide user-tests gehouden tijdens verschillende stadia van de ontwikkeling.”

“Ons team ontwikkelde de V-test® in volle coronatijd, dus heeft het ganse VREG en FrontForce V-test® project team elkaar eigenlijk pas gezien bij de opnames van de Kanaal Z-reportage hieronder. Toch konden we de tool op tijd én binnen budget afleveren, dus die digitale samenwerking verliep ook met corona erg vlot!”

Kanaal Z ging op bezoek bij FrontForce en de VREG, om de V-test® onder de loep te nemen en de samenwerking met Combell. Bekijk de video hieronder (en lees verder onder de clip).

https://youtu.be/xe19nyPYv-8

Blijven jullie verder bouwen aan de V-test®?

Han: “Absoluut. In de eerste fase van de V-test® hebben we een ‘basistest’ ontwikkeld, die evenveel kon als z’n voorganger, maar we hebben nog een aantal uitbreidingen in onze mouw zitten.”

“Zo is één van de eerste extra toevoegingen een handige keuzehulp. Daarbij gaat de tool de gebruiker echt bij de hand nemen, waardoor die een contract kan vinden dat écht bij hem of haar past.”

“Al die nieuwe features worden ook uitgebreid getest. Dat gebeurt vlot met de testomgevingen van Combell. Enerzijds gebruiken we één omgeving om de tool zelf zo intensief mogelijk te testen, en anderzijds kunnen leveranciers in een andere omgeving terecht om de tool uit te proberen.”

“Die leveranciers moeten ook regelmatig hun prijzen en informatie ingeven in de tool, dus het is belangrijk dat ook zij kunnen testen hoe de zaken er gaan uitzien in de V-test®.”

Optimale bescherming van gegevens

Waarom koos FrontForce voor Combell voor de hosting van de V-test®?

Sylvie: “We werken al met Combell, dus we kennen hun goeie service. Daarnaast kwam ook het feit kijken dat de VREG een overheidsinstantie is: daarbij is cybersecurity misschien nóg belangrijker dan bij een privaat bedrijf. We hebben de afweging gemaakt tussen Azure en Combell als host, maar één van de doorslaggevende elementen was de inbegrepen DDoS-beveiliging bij Combell. Bij andere hostingbedrijven betaal je daar een enorme meerprijs voor. Combineer dat met de service die Combell biedt en de keuze is meteen snel gemaakt.”

“Ook op vlak van gegevensbeveiliging is een optimale veiligheid essentieel: bij de V-test® voeren gebruikers persoonlijke gegevens in en die data moet goed beschermd worden. Bij Combell weten we dat we goed zitten, met strikte naleving van GDPR, bescherming van privacy én hosting in België!”

Probleemloos 60.000 gebruikers per dag

Waren er naast de veiligheid nog andere uitdagingen bij het ontwikkelen van de V-test®?

Han: ”Naast de privacy is ook de schaalbaarheid een heel belangrijk onderdeel van de hosting voor de V-test®. Wanneer prijzen stijgen, contracten vernieuwd moeten worden of de V-test® in de media komt, merken we dat ook het aantal gebruikers van de V-test® stijgt.”

“De dag dat de nieuwe V-test® online kwam, maakten 60.000 mensen gebruik van de applicatie. Nu hangt dat rond de 10.000 gebruikers per dag. Daarom is het belangrijk dat de tool altijd bereikbaar blijft, met schaalbare hosting.”

“Vooraf hebben we uitgebreid de load-testing van Combell gebruikt. Zo waren we al zeker dat onze applicatie sowieso probleemloos door piekmomenten kon zwemmen.”

“Ook op vlak van performantie kunnen we op Combell rekenen. De V-test® is met een schaalbare Kubernetes-oplossing gebouwd. De kennis die bij Combell aanwezig is over Kubernetes, heeft ons goed geholpen. Als we ergens niet meteen uitraakten tijdens het ontwikkelen van de tool, konden we altijd een vlot antwoord van hen verwachten. En dat appreciëren we enorm: antwoord krijgen van mensen die er iets van kennen.”

Enneuh… Hebben jullie zelf de V-test® ook al gebruikt?

(in koor): “Uiteraard, we hebben er al handig gebruik van gemaakt! Maar wanneer je momenteel een vast energiecontract hebt, kan je dat beter nog even vasthouden, denken we. (lachen)