Icoon FrontForce
11 juli 2018

FrontForce Emergency: Eén brandweerdispatching voor 850.000 inwoners

Alle interventies binnen de brandweerzones Centrum en Zuid-Oost worden sinds eind juni afgehandeld door één interzonale dispatching in Gent. Minstens drie dispatchers staan er dag en nacht paraat om ambulances en brandweerwagens uit te sturen. Een samenwerking van deze omvang is uniek in ons land. We zijn bij FrontForce dan ook trots dat wij ons steentje hieraan kunnen bijdragen dankzij onze FrontForce Emergency oplossing.

De twee brandweerzones beslisten in februari vorig jaar om de handen in elkaar te slaan. Sinds eind juni draait het nieuwe systeem op volle toeren. “Het grote voordeel van een overkoepelende dispatching is dat we efficiënter werken, zowel voor onze operaties als met onze IT”, zegt kapitein Dries Van de Winkel van Brandweerzone Centrum. “De burger blijft goed beschermd, want bij een oproep in één van de zones zien we meteen welke brandweerposten het snelste ter plaatse kunnen zijn. Tegelijkertijd vermijden we dat er teveel brandweerwagens worden uitgestuurd. Bij grote of complexe interventies kunnen we ook snel en gericht reageren.”

In de loop van 2017 werd de infrastructuur van de dispatching van zone Centrum verder uitgebouwd. Daarna sloten de verschillende posten van zone Zuid-Oost één voor één aan bij de centrale dispatching in Gent.

De interzonale dispatching beschermt intussen zo’n 850.000 inwoners. Met dit unieke project worden op dit moment 19 brandweerposten aan van de Nederlandse tot de Waalse grens aangestuurd. Dat gaat over ongeveer 900 brandweervrijwilligers en 600 beroepskrachten. In een volgende fase sluiten ook de posten Nevele (Deinze), Waarschoot en Zomergem (Lievegem) aan.